Dins del món del cafè en gra és important distingir els tipus de cafè que podem trobar en el mercat ja que d’aquest depèn que aconseguim un cafè sublim i al nostre gust quan el preparem a casa nostra.
Per això creiem interessant distingir primer de tot entre:
– Cafè en gra verd: Són els grans de cafè secs en cru, sense torrar. Aquesta varietat és la matèria primera amb la qual treballen els torrafactors.
– Cafè en gra natural: Malgrat denominar-se natural es tracta del cafè en grà torrat, just preparat per a moldre. Es denomina natural, per a distingir-ho del cafè torrefacte , varietat que porta sucre i s’utilitza en diferents varietat de molguts.
També podem distingir entre la mena de varietat de cafè:
Els cafès en gra poden ser de varietat Robusta i Aràbica (podeu llegir el post sobre aquestes varietats en el nostre blog). Aquestes varietats poden trobar-se úniques o combinades per a aconseguir cafès equilibrats en sabor, cos i intensitat.
Finalment és interessant conèixer els tipus de torrat en què se sotmet el cafè que comprem.
Els grans de cafè se sotmeten a diferents processos de torrat que permetran aconseguir un bon cafè i intensitat.
LLEUGER: Té un color canyella. És el que millor conserva els sabors d’origen. Són cafès amb matisos herbals i fruiters. Tenen una proncunciada acidesa i més cafeïna que els altres.
TORRAT MITJÀ: El següent nivell es tracta d’un torrat continua mantenint considerablement la cafeïna però amb més dolçor. En necessitar més calor pel torrat, els sucres es caramelitzen i s’aconsegueixen matisos de fruita seca, carmel i xoolata.
TORRAT FOSC: El cafè és seca molt més, es denomina destil·lació seca, extraient tots els seus olis essencials. Amb aquest nivell de torrat s’aconsegueix sabors especiats i fins i tot fumats. El contingut de cafeïna és molt baix. On desapareix l’acidesa i els matisos d’herbes, augmentant l’amargor del cafè.
TORREFACTE: El torrefacte no és un nivell de torrat, sinó el resultat d’afegir sucre al procès de torrat.